Opadanje kose

        Jedan od najčešćih, ne samo estetskih, nego I zdravstvenih problema savremenog čoveka  je povećano i enormno opadanje I proređivanje kose.
Različite su vrste, pa i uzroci koji dovode do gubitka dlake, ali ono što im je zajedničko je jako spor i relativan terapijski oporavak, kao i vidljivi rezultati.

        Najčešća alopecija je ALOPECIA ANDROGENETICA  (tzv. muška ćelavost), prouzrokovana povećanom osetljivošću  folikula dlake na androgene hormone. Kod muškaraca je najčešće genetski iskazana, i manifestuje se postepenim povećanjem zalizaka, kao i gubitkom kose na temenu. Obično počinje od puberteta, a definitivna klinička slika se formira krajem četrdesetih godina. Kod žena se ova vrsta alopecie ispoljava difuznim proređivanjem  kose na temenu,tako da se kroz kosu nazire teme, i obično je praćena povećanim vrednostima  androgena. Sve češća – ALOPECIA AREATA manifestuje  se opadanjem kose na pečate, koji se mogu spajati i tako stvarati  veće površine bez dlake. Javlja se na koži glave, bradi  ili obrvama, a u težim slučajevima može biti praćena potpunim gubitkom kose – ALOPECIA TOTALIS ili gubitkom dlake celog tela – ALOPECIA UNIVERSALIS. Glavni uzrok je stres, ali je poznata i autoimuna priroda bolesti, kao i brojna upaljena  žarišta u organizmu (sinusa, jajnika, krajnika, nezdravih  zuba…).

        Kao posledica porasta malignih oboljenja u populaciji, sa posledičnom upotrebom citostatika i zračenja, javio se još jedan oblik alopecije – EFFLUVIUM ANAGENES, koji se manifestuje  difuznim i naglim gubitkom kose posle navedene terapije. Pored spomenutih, uzroci mogu biti i dijete za mršavljenje, nedostatak minerala, vitamina i proteina u ishrani.

        Od ostalih uzroka pojačanog opadanja kose tu su i stres, koji se manifestuje na  kosi  tek  posle  dva do tri meseca od stresne situacije. Ne treba zaboraviti ni upotrebu različitih hemikalija  za tretiranje kose, kao i svih kozmetičkih preparata koji učvršćuju kosu i povećavaju težinu dlake, pa samim tim i povećavaju  opadanje kose.

I normalno, povećano opadanje kose u prelaznim  godišnjim dobima ( proleće-jesen ) je alarmantno ukoliko dnevno izgubimo više od sto dlaka.

Ostali razlozi mogu biti:

  • oboljenja štitne žlezde

  • anemije usled nedostatka gvožđa

  • infektivne bolesti praćene povišenom temperaturom

  • neki lekovi, pilule za kontracepciju  i razni drugi faktori

Svi ovi uzroci dovode do alopecie zvane – EFFLUVIUM TELOGENES koja se manifestuje  difuznim i naglim opadanjem kose.