Saveti stručnjaka

dr kukaDr Gorana Kuka je lekar iz Beograda koja specijalizira plastičnu hirurgiju, a najveći deo njene prakse čini jedan važan segment estetske hirurgije koji se zove transplantacija kose. Dr Kuka se još u prvim godinama svog rada na poznatoj klinici za plastičnu hirurgiju u Beogradu slučajno susrela sa ovom metodom i od tada se smatra sigurno i najvećim stručnjakom za transplantaciju kose u našoj zemlji.

Kako ste počeli da se zanimate za opadanje kose i transplantaciju kose?

Na klinici na kojoj radim u Beogradu, odlučili smo pre nekoliko godina da proširimo spektar naših usluga i da počnemo da se bavimo transplantacijom kose. Nabavili smo najmoderniji aparat za transplantaciju kose koji se zove Neograft i trebalo je da naučimo kako da ga uspešno koristimo. Pošto sam bila najmlađji doktor klinike, mene je to najviše zanimalo i videla sam sebe da mogu, između ostalog, da postanem veoma dobra u tome. U našoj zemlji nema mnogo lekara koji se bave ovom oblašću medicine. Otišla sam u Francusku na obuku i od tada i dalje učim kako da se trasplantacija kose obavi na najbolji mogući način.

Kako ste se usavršavali od tada?

Počela sam da učim iz knjiga kako bih ovladala teorijom, ali bilo mi je potrebno da vidim kako to neko ko ima iskustva radi. Tako sam prvo otišla u Njujork kod dr Roberta Bernsteina, profesora na Kolumbija Univerzitetu koji je idejni tvorac FUE tehnike – upravo one tehnike koja je mene zanimala. Zatim sam se trudila da odem na svaki kongres i radionicu posvećenu ovoj temi, te sam putovala u Tursku, Belgiju, Francusku, Italiju, SAD. Sa dr Jeffrey Epsteinom sam provela mnogo vremena, već kasnije kada sam se usavršavala za procedure kao što su transplantacija obrva, brade, korekcija ožiljaka. Uvek je dobro videti šta drugi lekari rade jer uvek ima nešto da se nauči. Ipak, mislim da se mnogo uči kroz svaku intervenciju koju obavite.

Kako ste počeli da se interesujete za lečenje opadanja kose?

Vremenom je počelo sve vise žena da se javlja sa problemom opadanja kose i tu transplantacija kose može da odigra dobru ulogu samo u posebnim slucajevima. Zato mi je značajno bilo da naučim prvenstveno da odredim tačnu dijagnozu i da tome prilagodim lečenje. Opet sam potražila pomoć u inostranstvu kod dve doktorke koje sam posetila u SAD: dr Antonella Tosti na Univezitetu u Majamiju i dr Lisa Ishii, profesorku na John Hopkins Univerzitetu. Ovo su sigurno dva vodeća stručnjaka kada je lečenje opadanja kose kod žena u pitanju.

Na čemu bazirate terapiju?

Prvenstveno na dobroj dijagnozi! Svaki pacijent zahteva individualan pristup i uvodni razgovor sa njima mnogo znači. Znanje koje danas imam prilikom pregleda pacijenta mi mnogo pomaže. Imam par dijagnostičkih testova koje obavljam, dermoskopija (trihoskopija) je neizostavna, a u određenim slučajevima i biopsija. Dijagnoza dalje određuje lečenje- počev od adekvatnog šampona koji je osnovna nega, zatim eventalno neki losion, vitaminski kompleksi. Sve češće pacijente tretiram laserom koji se pokazao vrlo efikasnim, kao i terapija krvnom plazmom kao početak primene regenerativne medicine u lečenju opadanja kose.

Kako ste se susreli sa Marbo proizvodima?

I to se desilo slučajno! Kako i sama patim od sezonskog opadanja kose, ušla sam u jednu apoteku blizu Slavije i zatražila šampon protiv opadanja kose koji sam do tada koristila. Ljubazna apotekarka mi je predložila da probam Marbo. Bila sam skeptična prema promeni, ali kada sam pogledala sastav šampona moje sumnje su nestale, a nakon prvog pranja kose znala sam da je šampon odličan. Od tada koristim redovno i losion i šampon, kao i moje drugarice i koleginice. Često se šalimo u ordinaciji i kažemo :”To nisam ja, to je moj Marbo”, kao u onoj reklami.

Kada smatrate da se Marbo proizvodi mogu koristiti?

Oni su postali osnovna nega za sve moje pacijente. Oni su takodje prevencija opadanja kose ukoliko neko ima sklonost ka opadanju kose (genetsku, sezonsku, streogenu). Najčešće savetujem da se kombinuju losion i šampon radi boljeg efekta. Sastav prozivoda je potpuno prirodan, a ja se uvek ponosim da naša zemlja ima jedan takav proizvod. Aktivator, koji se koristi u lečenju alopecije areate (pečatasti gubitak kose) pokazuje sve bolje rezultate u mojoj praksi. Nadam se da će ovi prozivodi izaći iz granica naše zemlje i pomoći ljudima širom sveta u njihovoj borbi protiv opadanja kose.

Dr Gorana Kuka radi na klinikama u Beogradu, Majamiju i Njujorku. Autor je srpskog sajta haircenter.rs posvećenog lečenju opadanja kose. Bavi se istraživanjem uloge regenerativne medicine u lečenju opadanja kose. U okviru klinika u SAD na kojima radi sa dr Jeffrey Epsteinom, vodi odeljenje za FUE transplantaciju kose i za lečenje opadanja kose kod žena.